torsdag 12 juni 2008

Vem behöver ett privatliv?

Nu är det dags för slutspurten, och ser man på, gammelmedia verkar ha vaknat till liv! Idag är det DN:s tur. Dock kan man ju diskutera hur vettig artikeln är, då den i princip går ut på att lugna pöbeln genom att citera FRA:s hemsida. Men all publicitet är väl bra publicitet?

Det mest skrämmande är nog att allmänheten verkar avfärda övervakningslagen med argumentet "Jag har ju ingenting att dölja". Detta är nog det farligaste argumentet som används. Bästa sättet att avfärda detta är nog med hjälp av Rick Falkvinges tre argument:

För det första vet man inte vilka regler som kommer när övervakningen väl är på plats. Det som är rent mjöl idag behöver inte vara det imorgon när den totala genomlysningen är etablerad. Det är det mest uppenbara skälet.

För det andra räcker det inte med att man själv anser att ens mjöl är vitt som snö, för det inte är inte man själv som ska hitta lagbrytare. De som hittar lagbrytare letar efter avvikande mönster. När jag stannar bilen på Malmskillnadsgatan varje fredagkväll, så är inte den första tanken att jag hjälper min farmor att veckohandla - vilket råkar vara fallet. När jag stannar vid en pub efter jobbet ibland och därefter kör hem, så tänker inte Vägverket att jag älskar den pubens viltköttbullar - vilket också är fallet. Man tvingas börja tänka på inte bara det man gör, utan hur det man gör KAN TOLKAS. Det gör att medborgare i allmänhet börjar anstränga sig för att inte sticka ut, att inte bryta mönstret, att inte rödflaggas i systemen. Det är inte ett positivt samhälle.

Men sist, och viktigast, är att argumentet om rent mjöl i påsen är ohederligt i grunden. Det utgår nämligen från att enda anledningen att dölja något är att man vill kunna göra orätt. I själva verket är det ett djupt rotat mänskligt behov att kunna ha vissa saker för sig själv. Det illustreras enklast av oss att de flesta låser om sig när vi går på toaletten. Att utsättas för en så systematisk övervakning att vi vet att staten alltid vet vart vi går och vilka vi pratar med är en kränkning så subtil men djupgående att den inte går att kvantifiera i ord.

Läs gärna mitt betydligt längre inlägg om detta lagförslag, och missa för guds skull inte att besöka stoppafralagen.nu.

Uppdaterat:
Expressen kör en omröstning och har en artikel om lagförslaget!
Missa heller inte SvD:s ledare
DN.se har just lagt upp ännu en artikel om detta (Saxat från TT).
Aftonbladets kopia av TT-artikeln.

Inga kommentarer: