tisdag 10 juni 2008

Ett farväl till den personliga integriteten

Snart är det dags. Snart gör vi totalt avkall på våran personliga integritet. Snart kommer staten att kunna läsa alla våra mail & SMS samt lyssna in på våra mobiltelefonsamtal. Detta bryter inte bara mot de mänskliga rättigheterna, utan även mot hela den moral och etik som vårat samhälle är grundat på.

Jag har en känsla av att George Orwell för närvarande roterar såpass snabbt i sin grav, att man på allvar borde undersöka möjligheten att ta till vara på den energi han producerar.
Lite snabba fakta om FRA-lagen:

  • Alla medborgare ska kunna avlyssnas utan domstolars inblandning. Det är alltså upp till den för tillfället ansvariga: politikern, polisen, FRA-ledningen, att godtyckligt välja vilka som ska avlyssnas.
  • Avlyssningen sker genom att antingen en människa lyssnar/läser igenom det som skickas, eller att en superdator (som kostade 75 miljoner kronor) filtrerar igenom all din elektroniska kommunikation, letandes efter specifika ord.
  • Definitionen på vad som skall avlyssnas ändras från "militanta hot" till bara "hot", vilket är en vidöppen definition.
  • De terrorister som denna lagen är till för att stoppa, är redan smarta nog att kryptera sin trafik, en kryptering som inte (i praktiken) går att knäcka. Kvar att jaga blir då småbovar och skattefifflare.
  • Denna teknik har sedan länge använts i USA , utan att ge någon som helst statistisk mätbar skillnad i brottsuppklarningen (se t.ex. 9/11 attackerna).

Vi behöver alla gemensamt reagera på detta, även om det nästan är försent nu. Vad vi kan göra är att t.ex. gå till sidan http://www.stoppafralagen.nu och skriva ut och dela ut deras flygblad, blogga om detta, sprida ovanstående länk till vänner och kontakter.

Snart är det försent...
Martin Niemöller var en tysk präst under naziregimen i Tyskland som satt 7 år i Dachau, och sade:

"Först tog de kommunisterna, men jag var tyst, för jag var ju inte kommunist. Sedan tog de socialisterna, men jag var tyst, för jag var ju inte socialist. Sedan tog de judarna, men jag sade ingenting, för jag var ju inte jude. Sedan tog de katolikerna, jag sade fortfarande inget, för jag var ju protestant. Sedan kom de för att ta mig, och då fanns det ingen kvar som kunde säga något."

Det är DÄRFÖR argument som "jag har inget att dölja", "jag har rent mjöl i påsen" och "det är inte mig de letar efter" ALDRIG, ALDRIG NÅGONSIN är rätt. Varken moraliskt, eller demokratiskt!
Läs mer här:
Rick Falkvinge har länge talat om detta.
Aftonbladet har (tillslut) fått upp ögonen för problemet.
Aftonbladets originalartikel.
DN.se har gjort sitt bästa för att undvika frågan, men skriver trots allt lite här.
IDG.se har en liten guide som visar hur man enkelt lurar FRA:s avlyssning.

1 kommentar:

Löwe sa...

Det är mer än beklagligt att Svenskarna lät sig luras så lätt.
De politiker som egentligen ville rösta emot FRA lagen visar åter en gång att partipiskan, men framförallt den egna framtida plånbokens storlek än en gång avgjorde saken för deras del. Jag är inte så insatt i hur FRA:s sökmotorer kommer att fungera. Men vore det inte en idé att lura dem med att i varje mail skriva ett eller några ord som de kan tänkas vilja fånga upp. Om nog många gör detta frekvent kommer man att få stora problem i framtiden. Tänka sig hundra miljoner mail varje dag
med ord som Ibrahim, kemiska formler på sprängmedel osv. Listan kan göras hur lång som helst. De riktiga terroristerna använder sig säkert av helt andra krypterade kanaler. Särskilt efter det att denna lag nu har trumfats igenom bakom vår rygg, utan en behövlig folkomröstning. Då fyrklövern kom till makten var de bra för mina tänder. Men jag är hellre tandlös än ofri. Det Niemöller skrev då, gäller också nu. Ingen kan få mig att tro att denna lag kom till för att Sverige är utsatt för ett reelt hot. Lagen kom till för att kontrollera våra åsikter och inget annat. Man borde lägga ner lite energi på att avslöja de verkliga terroristerna som ligger bakom 9/11
En händelse som har satt igång allt detta. Den förre tyske försvarsministern pekar på den nu sittande Bush trojkan som de verkliga bovarna. Ytterst lite om allt detta har varit synlig i den Svenska debatten.Precis som under trettio och fyrtiotalet stryker man de verkliga bovarna medhårs, allt för plånbokens skull. Att en liten ökenråtta skulle ligga bakom 9/11 kan vi glömma med en gång. Världens modernaste försvarsmakt visade sig vara helt lamslagen då USA var under attack. Man tog sig till och med fram till Pentagon den gången, utan att ett enda stridsplan skickades upp till försvar. Stålbalkarna från de sprängda tornen forslades bort från brottsplatsen under militär bevakning, för att inte sanningen skulle komma upp i dagen och visa var stålbalkarna hade blivit sprängda eller visa resterna av det smälta stålet. Utanför Pentagon hade ett stort trefikflygplan helt enkelt förångats och gått upp i rök. Inga motorer, inga rester överhuvudtaget
fanns kvar på brottsplatsen. FRA lagen är inget annat än en förlängning av de Neokonservativas frammarsch över världen och medierna har tigit ihjäl alltihop.
Ser vi inte upp kommer vi snart att hamna där oljemaffian och imperiebyggarna vill ha oss. Att fyrklövern öppnar stora famnen för FRA lagen visar mig vart vi är på väg. Jag tvivlar också starkt på att Sossarna i framtiden kommer att riva upp denna lag. Man gör några små förändringar och saken är klar. Hitler och Orwell roterar säkert i sina gravar ikväll.Det som förvånar mig åter en gång är Svenskarnas lojhet och hur lättlurade vi är. I mina minnessaker ligger ett gammal brevkuvert från tiden för andra världskriget. Stämpeln med Hakkorset och orden: "GEÖFFNET" "ÖPPNAT" visar mig att Nazisterna som inte kände till några mail vid denna tid, var goda föregångare till vad vi ser hända idag. Utvecklingen är åter en gång skrämmande i vår värld.
Steget från demokrati till diktatur är inte så långt som vi alla tror! Kanske var det mer befogat att öppna ett brev år 1942 än det är idag. Således är Fyrklövern ännu värre, då de kommer med detta under fredstid. Att det var Bodström som startade alltihop, visar mig att sossarna inte ligger så långt efter. Även om man nu har gjort en helomvändning för de framtida rösternas skull.Jag mår inte särskilt bra denna kväll. Särskilt då fotbollslandslaget får åka hem till ett land, som kommer att vara det mest kontrollerade landet i Europa och kanske i Världen. Vi får hoppas på nästa val och att sossarna rensar ut sina odemokratiska element innan dess.
Kanske kan Sverige då åter bli ett demokratiskt land att hoppas på och att leva i.