onsdag 4 juni 2008

Snart är det över för Hillary


Nu verkar det äntligen som att det börjar bli dags för Hillary Clinton att ge upp. DN.se rapporterar ryktesvägen om att Clinton och Obama börjat sonas. Obama ska även, enligt samma artikel, vara beredd att stödja Clintons valkampanj med 20 miljoner dollar. Fler tecken på att Clinton verkar vara på väg att ge upp är att hon inte har några fler rallys inbokade, samt att alla kampanjarbetare har uppmanats att lämna in sina kvitton.

Nu kan vi verkligen börja se fram emot en bättre framtid. En framtid utan Bush. En framtid med mindre religionsstyre i USA, en framtid där stamcellsforskning stöds från högsta nivå, kanske t.o.m. en framtid med "fri" vård åt alla, någonting som kan tyckas pinsamt att världens rikaste land inte redan har.

Men kanske framförallt kan man hoppas på en värld som är mer rättvis för folk med olika hudfärg. Det var bara 18 år sedan som vi hade Apartheid i Sydafrika, och nu väljs en mörkhyad till presidentkandidat i världens enda supermakt. Imponerande.

Vad som däremot är lite synd, är att det kan tyckas att det sker på bekostnad av kvinnornas kamp för jämställdhet. Förhoppningsvis blir så inte fallet. Vi kan alla hålla tummarna för att nästa president blir en kvinna.

Vad är då negativt med Obama? Bra fråga. Det mesta jag läst om honom vad gäller mer obskyra frågor (sådana som inte får plats i populärpressen) tyder på att Obamas politik nästan kunde tänkas vara värdigt en Svensk statsministerkandidat. På frågor som t.ex. gäller det Armeniska folkmordet, så är han långt före sina Svenska kollegor.

Obama är dock en stödjare av dödsstraffet, även om han anser att det används alldeles för frekvent idag. Han stödjer även Israel i sitt hanterande av palestinafrågan. Obama röstade även för The Patriot Act, samt förlängandet av densamma.

Oavsett detta så är Obama en nog mycket bättre kandidat än John McCain, som med sina 71 år, skulle förvåna alla om han ens överlevde en hel mandatperiod. John Mccain är en ren mardröm för både kvinnors rättigheter, homosexuellas rättigheter, och för oss ateister. Men som tur är finns det inte mycket som pekar på att republikanerna skulle kunna vinna ett val i nuläget.

Inga kommentarer: