fredag 13 juni 2008

När luften inte räcker till


Ibland kan man fundera på ifall det verkligen är upp till staten att bygga infrastruktur som är till för att övervaka medborgarna. Att det kan behövas i vissa undantagsfall på särskilt utsatta platser, så som banker och postkontor, är förståeligt. Men att generellt övervaka HELA befolkningens förehavanden, för att skydda oss mot ett ickedefinerat "yttre hot", är verkligen att gå till överdrift.

Vi förväntas även lita på att FRA kan sköta denna uppgift själva, utan kontroll av varken domstolsväsende eller insyn från allmänheten. Med tanke på att detta är samma FRA som medvetet brutit mot grundlagen under de senaste 30 åren, så blir denhär frågan rent obehaglig.

Något som också är på tapeten idag är att det verkar som om många av våra riksdagsmän glömt bort varför de egentligen sitter i riksdagen. Det är INTE riksdagsledamöternas uppgift att lära oss väljare vad som är bäst för oss själva. Våra folkvalda är inte satta i ledningsposition för att frånta oss medborgare rätten till våra privatliv. Jag kan personligen inte förstå hur man som riksdagsledamot kan välja att svika sina väljare på detta sätt.

Ta centerpartiet som ett bra exempel; centerpartiet gick till val 2006 med löften om ett skyddat privatliv, och med ett partiprogram som satte integriteten i främsta rummet, kammade man hem 7,9% av svenskarnas röster. Idag, två år efter valet, har partiet gjort en kovändning i denna fråga, och förespråkar istället en allsomfattande, grundlagsbrytande, FN-fördragsbrytande , lagstiftning om allmän avlyssning. Tänk er vad som händer om ytterligare två år med centerpartiet i spetsen? Kommer vi börja använda denna avlyssningslag för att spåra ungdomar som tankar hem musik på nätet? Eller varför inte leta skattefifflare?

Nej, vad vi i Sverige behöver är en författningsdomstol som kan värna om våran grundlag, och kanske förhindra att vi slipper se denna typ av idiotiska inskränkningar av våra mänskliga rättigheter.

Man kan även skönja att nyhetsboomen från igår har avtagit lite, kanske i brist på nytt material. Ett par intressanta initiativ har dock tagits; Piratpartiet (med Rick Falkvinge i spetsen) har skickat uppsprättade brev till samtliga alliansledamöter. Rick falkvinge har även vart med i en radiodebatt i P4 (debatten börjar 8minuter in i programmet). Nyhetskanalen.se skriver om lagförslaget i ett tonläge som antyder att lagen redan var genomröstad. SvD skriver om Blogge bloggelitos nyligen myntade uttryck "bloggbävning". DN skriver om ungdomsorganisationernas hittils fruktlösa försök att påverka moderpartierna. Dagen.se är som vanligt sist med nyheterna - denhär gången har de en intervju med regeringens it utredare, patrik fältström, samt en artikel om Federleys fortsatta våndor.

"He gazed up at the enormous face. Forty years it had taken him to learn what kind of smile was hidden beneath that dark mustasche. O cruel, needless missunderstanding! O stubborn, self-willed exile from the loving breast! Two gin-scented tears tickled down the sides of his nose. But it was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself. He loved Big Brother."
Uppdaterat:
Tidningen Fokus skriver om ett nytt synsätt på frågan. Här beskrivs en alternativ väg för SÄPO att tillskansa sig (långtidslagrade) uppgifter från avlyssning, utan att passera Försvarets underättelsenämd. FRA tiger som muren.

Dagens nyheter har verkligen kommit igång och har idag tre olika artiklar i frågan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Hur FRA framledes kommer att hantera denna kommande syndaflod av ovidkommande överskotts-information tycks här positiva politiker i Alliansen veta intet om..

Anonym sa...

Dagen sist? Jag skulle säga att de var först med en riktigt granskande artikel i saken.

Johannes sa...

Anonym: Syftade nu inte bara på FRA-frågan. Jag antar detta är på grund av att de inte har samma resurser som stora väletablerade dagstidningar som DN. Med det inte sagt att DN är varken bättre eller sämre än Dagen.se.