lördag 19 juli 2008

Din ledamot behöver hjälp med att komma ur FRA-hålet

Jag noterar att Göran Pettersson just publicerat ett inlägg på sin blogg där han prisar Ingvar Åkesson för ytterligare en "klarläggande artikel" i Svenska Dagbladet (notera även hur SvD tävlar med DN om att krama FRA hårdast).

Både Åkesson och Pettersson spinner vidare på spåret att vi väljare är dumma och missledda. Pettersson skriver: "Rykten, lögner och tyckande blandas ihop till en soppa och stora delar av pressen sprider med glädje soppan vidare utan några större krav på granskning och källkritik". Stackars Pettersson som tvingas spendera sin tid på att utbilda oss idioter i FRA-frågan. Ska vi aldrig lära oss?

Pettersson skriver även att "Konsekvenserna av Birgitta Ohlssons förslag om att det måste finnas brottsmisstanke för att bedriva underrättelseinhämtning blir enligt ett antal initierade bedömare att det inte går att bedriva signalspaning". Det är intressant att dessa "initierade bedömare" kan ta ställning till någonting som inte överhuvudtaget är ett färdigt förslag, utan bara en vision.

En sak är dock säker: fortsätter Pettersson att gräva ner sig i FRA-hålet så får vi nog börja skicka honom värmeisolerade kläder, det ska tydligen vara varmt där nere.

Intressant är också att man i andra länder klarar av att bedriva signalspaning efter brottsmisstanke. Fast då kanske inte dessa länder har lika hög internationell prestige på sin spaningsverksamhet. Prestige och integritet går nämligen inte ihop. Hur kan man ha prestige om man inte ens kan hålla sin egen befolkning kuvad?

Värt att reflektera över är även hur både Ingvar Åkesson och övriga personer med insyn i FRA:s verksamhet hävdar att det är till 99% utländska hot och utländska företeelser som man skall spana på - samtidigt som det nyss läkt en lista på 103 personer (notera att FRA inte ska spana på individer heller, men det är en annan sak) som FRA avlyssnat, som består till 99% av etniska svenskar. Betyder det då att man, för att få fram dessa 103 personer, har avlyssnat ca ~10 000 utländska personer?

Idag kräver också folkpartisterna som var med i gårdagens utspel om FRA-lagen en "Parlamentarisk utredning" (innebär?) som ska reda ut begreppen kring FRA-lagen. Detta låter ju som någonting bra, så länge det är en oberoende granskning. Vad som däremot är problematiskt är ifall FRA-lagen får stå kvar medan denna utredning pågår, dvs FRA får installera sin utrustning vid internetknytpunkterna. Hamnar en sådan utrustning väl på plats, så kommer det vara nästintill omöjligt att få bort den.

Intressant? Andra bloggar med intressanta artiklar om FRA-lagen: Opassande, Blogge Bloggelito, Rick Falkvinge, MinaModerataKarameller, HAX. Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Jag följer debatten en del. Jag tror att du har en poäng.

Se min blogg

http://mitt-i-steget.blogspot.com/2008/07/german-trauma.html