torsdag 17 juli 2008

Hur Reinfeldt förlorade sin övervakningslag, del 1

Nu verkar det som om motståndet till FRA-lagen har fått vind i seglen igen. För första gången på ett par veckor nu så har tre 4 av våra 4 största dagstidningar FRA-lagens öde på sina förstasidor, i stora bokstäver.


Den senaste nyheten är att sex folkpartistiska riksdagsledamöter klart och tydligt säger NEJ till FRA-lagen, i sin nuvarande form. Vad som däremot är lite oklart är vad dessa riksdagsledamöter vill ha istället; samtliga har nämligen sagt sig vara positivt inställda till signalspaning, men inte i dess nuvarande form.

Gemensamt för dessa riksdagsledamöter är även att de kräver att man skall vara misstänkt för brott innan man får avlyssnas av FRA. Någonting jag själv tycker är en acceptabel kompromiss. Dock så finns det problem med denna typ av kompromiss, varav ett är att utrustningen för att massavlyssna folk överhuvudtaget kommer på plats. Oavsett hur denna utrustning används så är det ett stort integritetsproblem att den finns där.

Utöver det har flertalet experter (inklusive Ingvar Åkesson själv) sagt att signalspaningen blir mer eller mindre verkningslös ifall man inte får "tråla brett". I längden skulle en FRA-lag med krav på brottsmisstanke kanske leda till att FRA förlorade sin internationellt erkända status. Någonting jag personligen inte har minsta problem med.

Förutom allt detta så trodde jag, i min enfald, att det var SÄPO som skötte brottsbekämpning rörande rikets säkerhet. Detta medan FRA skötte någon form av diffus "global situationskontroll". Vill folkpartisterna att FRA blir en myndighet som hanterar brottsbekämpning?

Uppdaterat: Detta utspel har verkligen tagit fart i gammelmedia, här är en lista över massmedias nuvarande artiklar om just den här frågan:
SVT
"Fp-ledamöter tänker riva upp FRA-lagen"
Rapports inslag om detta
Aktuellts inslag

SR
"Sex borgerliga redo att riva upp FRA-lagen"
Radioklipp där Solveig Hellqvist (riksdagsledamot, fp) intervjuas

Aftonbladet
"De tänker riva upp FRA-lagen"

Expressen (stor eloge!)
"De kan stoppa den nya lagen"
"Ingen vill ha den här lagen"
"En seger för politiken"
"Folkpartiet försöker tona ner splittringen inom partiet"
"Tolgfors: de kommer inte att lyckas"
"Ett allvarligt läge för regeringen"
"Het diskussion i bloggosfären""
"Massivt motstånd mot FRA-lagen"
"Thomas Mattsson: Expressen skapade en kanal för folket"
"Fredrick Federley vill inte riva upp lagen"

SvD
"FRA-lagen i gungning"

DN
"Fp upprop mot FRA"

Nyhetskanalen.se
"Folkpartister kan riva upp FRA-lagen"

Sydsvenskan
"Folkpartister kan fälla FRA"

GP
"Fp upprop kan fälla lagen"
Intressant? Andra bloggar med intressanta artiklar om FRA-lagen: Opassande, Blogge Bloggelito, Rick Falkvinge, MinaModerataKarameller, Almedalsbloggen. Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tog du bort 103-namnlistan igen?

Tor sa...

Jag förstår inte hur du kan tycka att det är en acceptabel kompromiss samtidigt som du lägger märke till att man skulle flytta över polisbefogenheter till FRA.

peter pc carlsson sa...

Jag har lagt upp alla riksdagsledamöter och regeingen på min blogg. Mitt syfte är att initiera en folkomröstning omFRA (Naivt- javisst, men det är ändå mitt mål).

Peter PC Carlsson

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.