söndag 29 juni 2008

Ingvar Åkesson gråter ut i media, igen

För andra dagen i rad publicerar gammelmedia en artikel med en gråtande generaldirektör, eller FD generaldirektör, för Försvarets Radioanstalt. Inte nog med att man igår hade Ingvar Åkesson på löpet, nu trycker SvD igen ut en debattartikel med samme man. Denna gång tar Åkesson till sina syrligaste krokodiltårar och försöker måla upp en bild av FRA som ett offer för en besinningslös hetsjakt.

Mitt i stridens hetta tycker sig FRA alltid ligga underst, skrikandes förgäves på uppmärksamhet. I debattartikeln uttrycker Åkesson sin frustration; "Varför bemöts debattglada lekmän med respekt medan erfarna yrkesmänniskor avfärdas?". Den frågan torde vara väldigt enkel att svara på, framförallt med tanke på att påståendet inte stämmer. Förutom att vi "debattglada lekmän" har en hel del expertutlåtanden på vår sida, så handlar det nog mest om en generationsklyfta. Vi "debattglada lekmän" är i mångt och mycket mer kunniga på området informationsteknik, än vad många tjänstemän förstår.

Många av oss har växt upp med den globala kommunikationen alltid inom en armslängds avstånd. Medan den äldre generationen just började lära sig skriva SMS, så satt vi och knåpade ihop egna hemsidor på Passagen.se. Medan Åkessons årgång lärde sig skriva på bloggar, så lärde vi oss krypteringsteknik. Nicholas Negroponte sammanfattade det perfekt under sitt föredrag på TED för ett halvår sedan; "There's not a person in this room, I dont care how techy you are, that doesn't give their laptop or cellphone to a kid to debug it."

Som för att illustrera glappet mellan oss opinionsbildare och Åkessons generation, skriver han "När blev våra privatliv utländska företeelser?".

I ett sista förtvivlat hopp att rädda sin myndighet kastar Åkesson ur sig; "Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa?". I samma andetag inser man hur desperat situationen på FRA är. Det handlar om 650 välbetalda heltidstjänster som ska räddas. Här skyr vi inga medel. Vår verksamhet skall inte gå under utan en fight! Sen inser man det... Opinionsbildarna har flera bevis på att FRA sedan trettio år tillbaka, bryter mot den svenska grundlagen, EU:s konvention för mänskliga rättigheter samt FN:s konvention för mänskliga rättigheter. Fan också.

Om ni var ute efter en sågning av sakfel i artikeln, får ni titta någon annanstans. Intressant? DN.se nämner även Piratpartiets framgångar i och med den rasande FRA-debatten. Carl Bildt lägger sig också i.

Inga kommentarer: