tisdag 17 juni 2008

FRA lovar att skydda oss mot ett icke existerande hot

Vi är alla vana att höra hur Sverige går i bräschen inom IT och teknik. Vi brukar även få höra att vi saknar korruption och att vår demokrati är bland de bästa i världen. Nyligen talade också Al Gore om för oss att vi var bäst i världen på miljö. Och snart är vi också bäst i europa på avlyssning.

Kanske är det just den idylliska bilden av en till synes välfungerande demokrati, som låter oss falla i FRAs fallgrop. Det kanske till och med är en allmän tilltro till staten som får oss att anta att det staten gör - gör staten för medborgarnas bästa. Jag är inte så säker..

Det är inte utan att man blir orolig då jag hör vår försvarsminister Sten Tolgfors argumentera på SVT om hur vi Svenskar måste ge upp vår personliga integritet för att förhindra att någon försöker spränga en dansk ambassad. Eller hur vi måste kunna skydda våra trupper i Afghanistan. Man kan fråga sig ifall det är värt att göra avkall på vår demokrati bara så vi kan behålla våra soldater i Afghanistan?

Vidare argumenterar Sten Tolgfors för att vi måste skydda oss mot kommande IT-attacker. Vilket i proportion till intrånget i den personliga integriteten som denna massavlyssning skulle innebära, känns som ett patetiskt argument. Även om det visade sig att FRA på någon underlig väg lyckades få nys om en kommande IT-attack, så finns det i princip inget skydd mot den vanligaste typen av attacker (t.ex. DDOS) , förränn man vet precis vart attackerna kommer ifrån. Förutom detta så utsätter vi ju oss för en enorm fara bara genom att samla ihop denna information. Lek med tanken att en fientligt inställd organisation lyckades komma åt FRAs databaser.

Sen kan det inte sägas nog många gånger: SÄPO och flertalet remissinstanser är alla överens om att det inte finns något yttre hot mot Sverige, som på något som helst plan kan rättfärdiga denna massövervakningslag.

Vill även passa på att hedra MP och V som öppet deklarerar att de tänker rösta för avslag av lagen. Båda partierna påstår sig även vilja riva upp ett eventuellt beslut om avlyssning, då (om) de kommer till makten.

För övrigt så noterar jag att Aftonbladet väldigt ofta vänder sig till Pär Ström för kommentarer och inlägg i den här debatten. Även om herr Ström är väldigt kunnig i sakfrågan, så tror jag att hans inblandning påverkar personer som är osäkert inställda till lagen på ett negativt sätt. Dels för att han uppenbarligen alltid har en överdrivet kommersiell agenda med allting han gör, men sen är nog den vanligaste uppfattningen att han har en tendens att vara alldeles för extrem i sina uttalanden. Foliehatt sökes.

"It was terribly dangerous to let your thoughts wander when you were in any public place or within range of a telescreen. The smallest thing could give you away. A nervous tic, an unconscious look of anxiety, a habit of muttering to yourself—anything that carried with it the suggestion of abnormality, of having something to hide. In any case, to wear an improper expression on your face… was itself a punishable offense. There was even a word for it in Newspeak: facecrime…"
-George Orwell, 1984.
Pingat på intressant. Snabblänkar till några relevanta artiklar inom gammelmedia:

6 kommentarer:

Anonym sa...

De e la bare o gase pau uta bare helvite o hoppes pau en strängere övervakning i samhalle ...

http://www.youtube.com/watch?v=kNDpWguBVg0&feature=related

Kraxpelax sa...

"Svikarna", som ger sig för partipiskan, gör bara helt rätt. De tar sitt förnuft till fånga. Denhär lagen är inget rolig alls, det måste ärligt erkännas. Den är ett nödvändigt ont och inget annat, det ska säjas rakt ut. Men nödvändigt, det är det.

Och SÅ förfärligt är det faktiskt INTE. Det skyddar mer än hotar oss.

Finns risk att lagen missbrukas? Jomen natuuuuuurligtvis. Makt kan ALLTID missbrukas. Den risken kan vi inte undvika.

Jag börjar undra. Denhära FRA-lagen. Vad ÄR det som är så outhärdligt farligt med den. Dethär samhället är rätt beskedligt, trots allt. Makten här är mera svag än stark, det är till stor del det som är problemet.

Svenskar är fega, det ser man gång på gång. De vågar inte står för någonting. De vill gömma sej i buskarna & hojta.

Dessa högstämda floskler, dessa ständiga förnärmade honnörsord. Vad ÄR det man vill dölja, då, för Storebror?`

Varom handlar den egentligen, den så ytterst heliga "integriteten"?

Är det till exempel kanske barnporrbilderna på hårddisken?

Åh, det tror jag nog, i rätt så många fall. Det har ju visat sig.

Dethära ideologiska engagemanget är fan inte hälften så tjUsigt som det utmålar sej självt, det är min åsikt!

+

Mer allmänt:

Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, ochb ALLT bör övervakas!

Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

De enda som FRA kommer att kunna avlyssna är svensson.
Terrorister och yttre hot använder givetvis tillräckligt kraftig kryptering och 'darknet' för att myndigheterna inte kan reagera i tid, om det skulle förekomma något planerat mot Sverige.
Att tro något annat är bra naivt.

mr.esse sa...

Kraxpelax, kan du specifiera vilket hot du är rädd för?

Jag tänkte för övrigt börja filma dig när du går på toaletten. Det gör väl ingenting, du gör väl ingenting olagligt där inne i alla fall?

Jag tänkte också flytta in hos dig och sitta i ett hörn, kolla din post och se till att du inte gör något olagligt. Jag kommer hålla mig i bakgrunden så ignorera bara att jag är där. Det spelar ju inte dig någon roll så länge du inte gör något olagligt?


Och än en gång, vad, vad vad är det som du vill bli skyddad från?

Anonym sa...

"Peter Ingestad" tack för ditt IP fingeravtryck. Kommer bli behjälpligt för våran organisation.

Vi åsiktregistrerar idioter. Idioti är ett hot mot dagens samhälle, och vi har en slående lösning.

Tack på förhand.

Digge Fredriksson sa...

Nu kan alla som vill bli avlyssnade få hjälp med det. Hittade hur på Organet.se
Vi övriga är tacksamma om vi slipper fler dumma verkningslösa avlyssningslagar.