söndag 6 juli 2008

SvD + FRA = Sant


Nyhetsuppdatering 6 Juli.

SvD fortsätter på sitt FRA-vänliga spår. Idag är det dags för ännu en artikel där Tolgfors oemotsagt får bemöta kritiken mot FRA-lagen. Förutom att denna artikel myllrar av sakfel, så verkar det som att Tolgfors tror att vi inte förstått att FRA inte manuellt kan löppna och läsa alla brev. I dagens artikel skriver han: "Det har aldrig varit frågan om massavlyssning av svenska folket. Massavlyssning är inte tekniskt möjligt, inte juridiskt möjligt och inte heller praktiskt möjligt." Utöver detta så påminner Tolgfors om att det är viktigt för Carl Bildt att kunna uppträda med stor auktoritet, någonting som han bara kan göra med FRA-lagen bakom sig: "Utrikesminister Carl Bildt har understrukit att han tack vare FRA kan uppträda med större auktoritet i utrikespolitiska ärenden. Men konkreta exempel från modern tid där FRA spelat en avgörande roll kan Tolgfors inte ge - sådant hålls hemligt för främmande makt, säger han."

Expressen konstaterar vad vi alla redan vet: FRA-lagen är allt annat än ett effektivt sätt att bedriva antiterrorverksamhet på. Nu har tillochmed FOI hoppat på tåget: "Det finns ingen hotbild mot Sverige som motiverar FRA-lagen. Dessutom är systemet klumpigt och ineffektivt. Det anser Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism, vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) "

I DN:s nätupplaga finns inga spår av signalspaningslagen kvar, och Aftonbladet går i vanligt populistiskt manér fram stort med helt ovesäntliga nyheter, så som Bruce Springsteens besök i Sverige. Lever han fortfarande?!

På litteraturfronten litet nytt: ”Allt mitt är ditt, fildelning, upphovsrätt och försörjning" skriven av Johan Söderberg, är en ny bok om upphovsrätt som riktar sig primärt till professionella kulturproducenter, som vill lära sig om den moderna tidens upphovsrättsproblematik. Läs gärna Rasmus Fleischers kommentar om boken på SvDs kultursidor. Själv har jag beställt den idag, återkommer senare med en recension.

På ett mer personligt plan så spenderade jag hela lördagen på Älvsjömässan, där det var dags för "World Dog Show 2008". Detta evenemang kom till Sverige för första gången i år, och lockade 36 000 hundar. Trots det enorma antalet människor (och fyrfotingar), så var detta ett helt klart lyckat evenemang. Som lite kuriosa kan nämnas att detta är nog det enda evenemanget i Sverige med fler parkeringsvakter än besökare.

I övrigt vill jag påminna alla om Piratpartiets evenemang under Almedalsveckan: på tisdag 9:30 - 12:00 ordnar Piratpartiet ett seminarium med titeln “Upphovsrätt eller medborgarrätt“.

Intressant? Andra bloggar med intressanta artiklar om FRA-lagen: Opassande, Blogge Bloggelito, Rick Falkvinge, MinaModerataKarameller, På Uppstuds, Oväsentligheter. Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Medielänkar: 1 2.

7 kommentarer:

Kurt sa...

Ja det var ju mycket uppenbart att SvD bedrev opinion tills beslutet var fattat i riksdagen. Efter det gäller det bara att stödja regeringen, oavsett vad de gjort eller fortsätter att göra.

Anonym sa...

Vad är det man säger? Tomma hylsor skramlar mest, eller var det tunnor…
Skit samma, tomt är det…

Leo sa...

Jag kan ju informera om att vi som var på Springsteens konsert hörde honom spela "Livin' in the future" där han först förklarade att det handlade om att sova i en tid då staten inskränker medborgarnas rättigheter, olagligt avlyssnar folket osv. Folket måste vakna!

Springsteen kämpar mot det här. Vi kämpar mot det här. För vår demokrati.

Kraxpelax sa...

Vet och vet. Lagens effektivitet beror helt på hur pass intelligent den tillämpas. Dendär FOI-snubben i Expressen verkar inte alltför klyftig själv, om jag får säga min mening.

Anonym sa...

Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta, angående FRA-lagen.

Thomas B sa...

Ingen att frukta bortsett från att regeringen har rätt att gå igenom allt du gör. Friska människor tycker inte om det, ärliga eller inte.

"Rent mjöl" är nog världens sämsta argument.

Dennis NIlsson sa...

Man angriper med andra ord det fria samtalet, den fria opinionsbildningen, rättsprincipen att förutsättas vara oskyldig till motsatsen bevisats, brevhemligheten, informationsfriheten, privatlivet, rätten att röra sig fritt utan kontroll, källskyddet och tryckfriheten.

Vad är kvar av vår demokrati när allt detta genomförts?

Med sådana vänner, vem behöver fiender?